Melakka (Malakka)

Melakka is een historische stad waar de Chinezen, Portugezen, Nederlanders en Britten sporen hebben achtergelaten. Bijzonder in de huidige stad is de mix van Chinese en Maleisische cultuur.

Melakka ligt aan de kust en door de stad stroomt de gelijknamige rivier en deze ligging bezorgde de stad een belangrijke handelspositie. Niet voor niets werd Melakka de zetel van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Voordat de Nederlanders zich hier vestigden, waren het de Chinezen en de Portugezen die de gunstige positie van de stad ontdekten. Vanwege het historisch belang van de stad en de diverse monumentale gebouwen uit verschillende periodes en culturen plaatste UNESCO Melakka in 2008 op de Werelderfgoedlijst.

Historische kern

Om de belangrijkste bezienswaardigheden van de historische kern te zien kunt u de Jerak Warison Heritage Trail volgen. U kunt er ook voor kiezen om een fietstaxi te nemen. Uw chauffeur kan dan tevens als gids fungeren. Centraal ligt het zogeheten Rode Plein, waaraan zich het Stadthuys bevindt, dat dateert van 1660. Het is gebouwd met Hollandse bakstenen, en het plein kleurt daarmee rood. In het Stadthuys bevindt zich tegenwoordig een museum, dat u beter inzicht geeft in de geschiedenis van de stad. Naast het Stadthuys staat de eveneens roodgekleurde Christ Church, die ook uit de Nederlandse periode van Melakka stamt. Ten oosten van het plein ligt één van de Portugese overblijfselen van Melakka, de Porta de Santiago A Famosa een fort uit het begin van de 16de eeuw. In die tijd omringden stadsmuren de gehele stad, maar de Nederlanders hebben grote gedeeltes van het fort afgebroken en nu resteren slechts enkele delen. Een ander monument van de Portugese periode is de St. Paul’s Church die op de gelijknamige heuvel gelegen is. Helaas zijn van de kerk slechts enkele ruïnes over. Een straat die u zeker niet mag missen in Melakka is de Jalan Parameswara, de Rode Straat, waarlangs zich diverse rood gepleisterde huizen bevinden.

Chinatown

Tegenwoordig vindt u in Melakka nog altijd een Chinese wijk, Chinatown. Hier treft u talloze winkels aan en als u zich door uw neus laat leiden komt u ongetwijfeld ook goede restaurants en eettentjes tegen. Bezienswaardigheden in Chinatown zijn het voormalig woonhuis van de Nederlandse gouverneur, het Rumah Belanda geheten, het Baba Nyonya Heritage Museum, een moskee en diverse mooi opgeknapte historische woningen. In het Baba Nyonya museum krijgt u een idee hoe een Maleisisch-Chinese familie aan het eind van de 19de eeuw leefde. De culturele mengelmoes van Melakka komt bij uitstek tot uiting in de Jalan Emas, oftewel de harmoniestraat. Hier bevinden zich diverse religieuze bouwwerken, waaronder de oudste Chinese tempel van het land, de Cheng Hoon Teng tempel en een 18de eeuwse moskee.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Maleisië:

Foto’s van Melakka

Ligging