Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is de hoofdstad van Maleisië. Het is een moderne metropool met wolkenkrabbers, luxe hotels, fantastische winkelmogelijkheden en een etnisch diverse bevolking.

Koloniale wijk

Kuala Lumpur is een multiculturele stad, waarin verschillende etnische groepen en culturen samenkomen. Deze mix vindt u ook terug in de architectuur van de diverse wijken van de stad. Restanten van de koloniale geschiedenis van Kuala Lumpur treft u aan in de wijk die rond het Merdeka Square gelegen is. Hier staan diverse laat 19de eeuwse koloniale gebouwen die gekenmerkt worden door torens, balkons en veel decoraties. Een goed voorbeeld is het Sultan Abdul Samad gebouw, waar tegenwoordig het hooggerechtshof gevestigd is. Ook een overblijfsel uit de koloniale tijd is het clubhuis van de Royal Selangor Cricketclub. Net als destijds wordt het alleen bezocht door welgestelde Maleisiërs en buitenlanders. Beide gebouwen liggen aan het Merdeka Plein. Op dit plein staat de hoogste vlaggenmast ter wereld. Bent u op 31 augustus in Kuala Lumpur, zorg dan dat u in de buurt van het plein bent, want hier wordt jaarlijks de onafhankelijkheid van het land gevierd. Wanneer u meer informatie over de geschiedenis van Maleisië wilt, kunt u het Nationaal Historisch Museum bezoeken, dat zich ook bij het plein bevindt. Even ten oosten van het Merdeka plein ligt de oude nationale moskee, de Masjid Jamek, die in 1909 werd gebouwd. Ook niet-moslims mogen de moskee bezoeken, mits u bedekkende kleding draagt en uiteraard uw schoenen uittrekt. De nieuwe nationale moskee, de Masjid Negara ligt een stuk zuidelijker. Deze werd in 1965 gebouwd en biedt plaats aan 8000 gelovigen. Ook deze moskee is open voor bezoekers. Andere bezienswaardigheden in dit deel van Kuala Lumpur zijn het moderne Arabische Dayabumi Kompleks, waar u op de 34e verdieping van een mooi uitzicht kunt genieten, het Islamitisch kunstmuseum en het Lake Gardens park, waar u vogels, vlinders en The National Planetarium vindt.

Chinatown

Ten oosten van de koloniale wijk ligt Chinatown, de Chinese wijk van KL. U vindt er een overvloed aan winkels en kraampjes waar men van alles en nog wat verkoopt. De hoofdstraat is de Jalan Petaling. Hier worden met name allerlei namaakmerkartikelen aangeboden. Wanneer u iets wilt kopen moet u over de prijs onderhandelen. Zorg dat u uiteindelijk niet meer dan de helft van de vraagprijs betaalt. In Chinatown is het met name ´s avonds erg druk. Wanneer u ook wat van de gebouwen in de wijk wilt zien, kunt u beter vroeg op de dag gaan, wanneer de kramen nog niet opgesteld zijn. Zorg dat u in elk geval ook wat van het culinaire aanbod in Chinatown uitprobeert. Op de rand van Chinatown ligt Central Market, waar u terecht kunt voor souvenirs, maar ook kleding en batikstoffen behoren tot het aanbod. Wanneer u in Chinatown loopt en ineens een hindoetempel denkt te zien, heeft u het niet bij het verkeerde eind. Centraal in de wijk ligt de Sri Mahamariammantempel die in 1873 werd gebouwd. Bezoekers zijn welkom en wanneer u meer over het hindoeïsme wilt weten is vrijwel altijd een local te vinden die u een en ander wil vertellen. Behalve deze hindoetempel vindt u in Chinatown ook de Chinese Chan See Shu Yuentempel. Deze is net als de Sri Mahamariammantempel zeer kleurrijk en ook deze wordt druk bezocht door de gelovige bevolking van KL.

Little India

Ten noorden van Chinatown ligt de Indiase wijk van KL, Little India. Uw oren worden hier getrakteerd op bollywoodmuziek, terwijl uw neus vervuld wordt van de geuren van Indiase curries. Net als in Chinatown vindt u in deze wijk kraampjes en winkels die allerhande producten verkopen. De hoofdstraat is de Jalan Masjid India, waaraan zich een groot aantal van deze winkels bevindt. Ook de Jalan Tar kent een overvloed aan winkels. U kunt hier goed terecht voor stoffen en gouden sieraden. Een echte belevenis is een bezoek aan Chow Kit, waar het doorgaans wemelt van de mensen en waar u ogen te kort komt om alles wat in dit winkelgebied wordt aangeboden in u op te nemen. Net als in Chinatown moet u ook in Little India beslist wat te eten halen.

KL City Centre

Het symbool van KL, zoals Kuala Lumpur in de volksmond meestal genoemd wordt, zijn de Petronas Towers, die lange tijd als hoogste ter wereld bekend stonden. De torens zijn 452 meter en tellen 88 verdiepingen. Op de 41ste verdieping is een brug tussen de twee torens aangelegd. Om van de ene toren naar de andere te lopen moet u een kaartje kopen. De wachttijd is doorgaans aanzienlijk. Op de begane grond van de Petronas Towers bevindt zich een zeer populair winkelcentrum met (luxe) winkels. De torens vormen het middelpunt van het KLCC, het Kuala Lumpur City Centre, dat in totaal 40 hectare beslaat. U vindt hier kantorencomplexen, hotels en winkelcentra. In KLCC ligt ook het KLCC Aquarium en het Malaysia Tourism Information Complex, dat eigenlijk uw eerste stop in KL zou moeten zijn. U kunt er allerhande toeristische informatie vinden en ook kunt u hier terecht voor kaartverkoop. Rond het centrum van KL ligt de zogenaamde Gouden Driehoek, die zo genoemd wordt omdat hier luxe hotels, banken, trendy nachtclubs en chique winkelcentra elkaar afwisselen. Dit is modern Kuala Lumpur op haar best. Het stukje regenwoud dat midden in Kuala Lumpur te vinden is, vormt een scherp contrast met deze Gouden Driehoek. Heeft u even genoeg van alle hectiek in de stad, begeeft u zich dan naar het Bukit Nanas Forest Reserve, waar u zich in een waar regenwoud bevindt. Middenin het gebied staat de Menara KL Tower, die 421 meter hoog is en een observatieplateau heeft waar u schitterend uitzicht over Kuala Lumpur heeft.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden in Maleisië:

Foto’s van Kuala Lumpur

Ligging