Eten en drinken in Maleisië

Een reis naar Maleisië staat garant voor enkele weken heerlijk eten. Maleis, Thais, Chinees, Indonesisch, Indiaas, al deze keukens zijn in het land in ruime mate vertegenwoordigd.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De etnische diversiteit van Maleisië vindt u terug in de verschillende keukens van het land. De grootste keukens in Maleisië zijn de Chinese, de Maleisische en de Indiase, maar binnen deze drie komen weer grote regionale verschillen voor. Voor wat betreft Chinees eten vindt u in Maleisië voornamelijk Kantonees, Hainanees en Hakka. Kantonese gerechten zijn vaak bereid in een wok met verse ingrediënten, Hainanese gerechten kenmerken zich door veelvuldig gebruik van soja en knoflook en Hakka eten kent veel groenten en sterke smaken. De Indiase keuken is te verdelen in de noordelijke en zuidelijke. De noordelijke variant kent veel vlees en gerechten worden geserveerd met naans en chapati’s. De zuidelijke keuken is lichter, maakt meer gebruik van groenten en maaltijden worden geserveerd met rijst. Voor de Indiase keuken in zijn algemeenheid geldt dat veel gebruik gemaakt wordt van kruiden en specerijen, die vers gemalen worden en vrijwel nooit als kant en klaar currypoeder gebruikt worden. Gerechten worden vaak geserveerd op bananenbladeren. De Maleisische (Malay) keuken is een mengelmoes van allerlei Aziatische keukens, waaronder de Chinese, de Indiase, de Indonesische, maar ook het Midden-Oosten is te proeven in Malay gerechten. Verse kruiden, allerlei specerijen en rijst zijn hoofdbestanddelen. Specerijen zijn niet gedroogd, maar worden vers gebruikt. Meestal worden ze bij elkaar gevoegd en tot een pasta gestampt. De Malay keuken kent veel vis- en zeevruchtgerechten. Liefhebbers van nagerechten zullen blij zijn met het aanbod in de Malay keuken. Houd wel rekening met zeer zoete toetjes! Zoals in elk land waar verschillende eetculturen samenkomen, vindt ook in Maleisië kruisbestuiving tussen de diverse kooktradities plaats. Een voorbeeld hiervan is Nasi Kandar, een combinatie van Malay en Indiaas, of het gerecht mee goreng, chinese noedels op Indiase wijze bereid. Eigenlijk geldt voor uw smaakervaring in Maleisië maar één ding: laat uw neus u leiden en probeert u zoveel mogelijk verschillende gerechten. U zult vrijwel altijd aangenaam verrast worden door wat u voorgeschoteld wordt. Maleisië is trots op haar cuisine en deelt haar grootste culinaire schatten graag met de wereld, reden voor het oprichten van een website, waar u alvast een klein kijkje in de Maleisische keuken kunt nemen. Tot slot vindt u in Maleisië een overdaad aan exotische vruchten, kunt u heerlijke kokosmelk drinken en is uw bezoek niet compleet zonder een op traditionele Indiase wijze gezette kop thee in Little India in Kuala Lumpur.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Met mes en vork eten doet u in Maleisië eigenlijk alleen in duurdere, internationale restaurants. De lokale bevolking eet met stokjes (Chinees) of met de vingers. Wanneer u met de vingers eet, gebruik dan altijd alleen uw rechterhand. De eerste paar keren zal dit wat lastig gaan, maar oefening baart kunst. Vraag de lokale bevolking om wat tips!

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In grotere steden en in toeristische plaatsen vindt u supermarkten met een goed aanbod. In kleinere dorpen vindt u soms nog kleine levensmiddelenwinkels. In de afgelegen binnenlanden zult u geen supermarkten vinden.

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Maleisië vindt u allerlei soorten restaurants. Uiteraard zijn Chinese, Indiase en Maleisische restaurants goed vertegenwoordigd, maar ook restaurants met een Italiaanse of Franse keuken zijn aanwezig. Typisch Maleisisch zijn de eetkraampjes op straat. Het eten is deze hawker stalls is goedkoop, maar over het algemeen zeer smakelijk. Food courts zijn iets duurder dan hawker stalls. Ze bestaan uit een groot aantal eettentjes met in het midden een plein met tafels en stoelen. U zoekt een tafel, gaat naar het eettentje van uw keuze, bestelt wat en geeft uw tafelnummer door. Uw eten wordt vervolgens bij u gebracht en u rekent dan pas af. Bij hawker stalls gaat het overigens op eenzelfde manier toe. Food courts vindt u in de grote winkelcentra.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater is in Maleisië in principe drinkbaar, maar omdat het een sterke chloorsmaak heeft, geeft men meestal de voorkeur aan mineraalwater.