Vervoer in Maleisië

U kunt in Maleisië een auto huren, maar met het openbaar vervoer komt u in het land ook een heel eind.

Autohuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u rond wilt reizen door Maleisië, zelf uw tempo wilt bepalen en wilt stoppen waar en wanneer u wilt, dan is een auto huren de beste optie. Autohuur is echter niet goedkoop. Voor een week autohuur bent u al gauw zo’n 300 euro kwijt. Huren bij een plaatselijk verhuurbedrijf is het goedkoopst. De wegen in Maleisië zijn over het algemeen goed. Dit geldt zeker voor de snelwegen tussen de grotere plaatsen. In het oosten van West-Maleisië en op Borneo zijn kleinere wegen in minder goede staat. Houd er rekening mee dat in Maleisië aan de linkerkant van de weg wordt gereden. In de steden is het verkeer chaotisch. Op snelwegen is de kans groot dat u zowel van links als van rechts in wordt gehaald. U moet ook rekening houden met allerlei brommers en motors, die ineens voorbij komen schieten. De bewegwijzering is tot slot goed.

Taxi

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Reizen per taxi is in Maleisië in principe goedkoop, maar dan moet u het wel goed aanpakken. Dit betekent dat u het beste op de meter kunt rijden en dus niet van tevoren een prijs af moet spreken. Op Langkawi rijden taxi’s volgens vaste afstandstarieven en is dus geen sprake van een taximeter. Op Penang beschikken de meeste taxi’s niet over een meter. Hier moet u beslist goed onderhandelen over een prijs, anders betaalt u gegarandeerd te veel. Onderhandel in elk geval altijd vooraf en nooit bij aankomst. Wanneer een chauffeur niet op de meter wil rijden, kunt u het beste een andere taxi proberen. Gelicenseerde taxi’s zijn te herkennen aan een gele sticker met de tekst ‘welcome’ op de achterruit.

Binnenlandse vluchten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor grote afstanden kun u in Maleisië gebruik maken van binnenlandse vluchten. Deze vluchten worden verzorgd door Malaysia Airlines, maar ook door het goedkopere Air Asia. Dochtermaatschappij van Malaysia Airlines, Firefly, biedt ook goedkope lokale vluchten aan. Over het algemeen geldt, hoe eerder hoe boekt, des te goedkoper uw ticket. Bent u van plan meerdere lokale vluchten te maken, dan kunt u bij Malaysia Airlines een pas aanschaffen, waarmee u drie binnenlandse vluchten kunt maken. Deze lokale vluchten in Maleisië zijn goedkoop en het kan zelfs voordeliger zijn om enkele vluchten te maken, dan om een auto te huren.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Openbaar vervoer

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Maleisië kunt u zowel binnen steden als tussen steden gebruik maken van de bus. Bussen zijn over het algemeen in prima staat en het busverkeer is goed geregeld, hoewel ze binnen steden niet altijd op tijd zijn. Langeafstandsritten worden onder andere verzorgd door Nice, Aeroline, dat u van KL naar Singapore brengt, Plusliner en Transnasional. Een alternatief voor het busvervoer is reizen per trein. In tegenstelling tot de langeafstandsbussen, stoppen treinen echter vaak en daardoor duurt een treinrit meestal langer dan een busrit. Wanneer u wilt rondreizen per trein kunt u een rail pass kopen, waarmee u onbeperkt kunt reizen. Een pas voor 15 dagen kost 70 RM. Dienstregelingen en tarieven zijn te vinden op de website van KTMB, het spoorwegbedrijf van Maleisië. Kuala Lumpur beschikt over een goed metronetwerk, dat is opgebouwd uit verschillende lijnen. In Melakka en Georgetown kunt u gebruik maken van een fietstaxi, wat u zeker één keer moet proberen! Om de eilanden van Maleisië te bereiken zult u de boot moeten nemen. De eilanden worden bediend door verschillende bootmaatschappijen. Het beste kunt u ter plekke de mogelijkheden bekijken. The Malaysia Public Transport Directory geeft een zeer uitgebreid overzicht van alle vervoersmogelijkheden in Maleisië met een lijst van aanbieders, dienstregelingen en prijzen.