Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Maleisië.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Maleisië betaalt u met de ringgit (RM). Tegenwoordig zijn in de grote steden en toeristische plaatsen geldautomaten aanwezig waar u geld kunt opnemen. Steeds meer restaurants, hotels en winkels accepteren creditcards. Geld wisselen doet u bij banken tegen de gunstigste koers. Geldwisselaars hanteren een iets minder gunstige koers, maar zeker nog niet zo slecht als de koers die in hotels wordt gehanteerd.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U kunt in Maleisië in postkantoren en de meeste kiosken een telefoonkaart kopen voor openbare telefooncellen. Daarnaast kunt u ook met uw mobiele telefoon bellen. U kunt dan het beste een lokale SIM-kaart aanschaffen. In Maleisië zijn overal internetcafés te vinden. Ook steeds meer hotels en cafés beschikken over draadloos internet. In dure hotels moet u hier vaak flink voor betalen, terwijl u op veel andere plekken gratis gebruik mag maken van de internetverbinding.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP worden aanbevolen voor een reis naar Maleisië. In sommige delen van het land komt malaria voor, zorg dus dat u voor vertrek een afspraak maakt met bijvoorbeeld de GGD om u goed voor te bereiden op uw verblijf in Maleisië. Behalve malaria komt ook dengue voor. Hier kunt u zich niet preventief tegen beschermen door middel van medicatie. U dient zich ter bescherming extra goed in te smeren met antimuggenmiddel en lange mouwen en lange pijpen zijn op sommige plaatsen raadzaam. De zorg is in Kuala Lumpur van uitstekende kwaliteit. Wel is een reisverzekering met dekking voor zorgkosten aan te raden. Veel medicijnen zijn in Maleisië zonder recept verkrijgbaar.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Maleisië is een veilige bestemming. Wel wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgeraden om naar bepaalde gebieden in Sabah af te reizen. Bekijk voor vertrek het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om u op te hoogte te stellen van de actuele stand van zaken. Op drukke toeristische plekken kunnen zakkenrollers actief zijn. Let hier dus extra goed op uw handtas. Verder hoeft u in Maleisië geen extra maatregelen te nemen.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Maleisië:

  • De netspanning in Maleisië bedraagt 220 tot 240. Stekkers hebben drie pinnen en u moet dus gebruik maken van een verloopstekker.
  • In Maleisië worden over het algemeen geen fooien gegeven. Natuurlijk kunt u wanneer u zeer tevreden bent over de service het bedrag omhoog afronden.
  • Gehandicaptenvoorzieningen worden de laatste jaren steeds beter. Met name in Kuala Lumpur kunt u goede voorzieningen verwachten. Verlaat u de stedelijke gebieden, dan moet u niet rekenen op speciale faciliteiten.
  • Maleisië is een religieus land. Respecteert u de lokale tradities en gebruiken. Vrouwen dienen zich niet te uitdagend te kleden, want dit kan een belediging voor de lokale bevolking zijn. Wanneer u tempels of moskeeën gaat bezoeken dienen benen en armen bedekt te zijn. Vrouwen dienen in moskeeën ook hun hoofd te bedekken.
  • Kussen in het openbaar wordt niet gewaardeerd, ook niet door toeristen. Omgangsvormen in religieuze kringen zijn anders dan wat u waarschijnlijk gewend bent. Enige voorzichtigheid is geboden. Soms is bijvoorbeeld het schudden van handen tussen mannen en vrouwen die elkaar niet kennen ongewoon. Een afwachtende houding is in dit geval het beste.
  • Naturisme en topless zonnen zijn in Maleisië verboden.
  • Op het in het bezit zijn van drugs staan zeer zware straffen, laat staan op het invoeren van drugs. Het is dus zeer onverstandig om drugs bij u te hebben wanneer u in Maleisië bent.
  • Vraag voordat u de lokale bevolking fotografeert altijd eerst om toestemming.